Age of Empires får mig att vilja börja gå byggkurser

Har i dagarna börjat spela Age of Empires 2, och jösses det är lika kul nu som det var för nästan 20 år sedan. Den version jag spelar nu är HD versionen som släpptes till PC på Steam år 2013 (originalspelet släpptes 1999 på CD-rom skiva till Windows 98). 2015 släpptes även all DLC (som i originalspelet var CD-rom skivor som man var tvungen att köpa, så kallade expansionspaket), då spelet nu finns på Steam, behöver man inte köpa flera skivor för att få grundspelet och allt extra innnehåll, jag köpte därför även all DLC när jag köpte grundspelet.

Age of Empires 2 HD är ett RTS (real-time strategy) spel där man bygger upp en civilisation från medeltiden (1100-talet) till industritiden (1800-talet). I ens civilisation har man bybor (arbetare) som bygger alla byggnader, som till exempel baracker, kloster och hus. Bybor är även de enheter som samlar mat, hugger träd, och arbetar i sten och guldbrott.

Då det handlar om civilisationer måste man ha soldater som kan försvara och attackera fiender. Några soldater man använder är bågskyttar, kavalleri och svärdmän. Vissa civilisationer har tillgång till speciella enheter. Indien har till exempel tillgång till elefanter och Bysantinska riket har tillgång till kameler. Detta gör att man kan skapa olika strategier för att vinna med och mot olika civilisationer. Det går att vinna på fyra olika sätt

  • 1. Ödelägg alla motståndare
  • 2. Bygg underverk (stora byggnader) som får stå orörda i 1000 år (10-20 riktiga minuter)
  • 3. Hitta och lagra alla förbundsark i 500 år (5-10 riktiga minuter)
  • 4. Alla motståndare ger upp
  • De civilisationer man kan spela som är bland annat vikingar, Japan, Bysantinska riket och Aztekerna. Min favorit att spela som är Vikingarna, då varje gång man flyttar eller säger åt en enhet att göra något, så säger den något på skandinaviska (blandning av danska, svenska och norska).

    Att se alla bybor bygga fina hus och under får mig att vilja börja gå Byggkurser, och ja, jag är helt seriös. Arbetar gärna mer fysiskt med husbygge än med Pyramid affärssystem framför en dator hela dagarna.

    Kommentera